Skip to content

Grupa Renault i Google Cloud sklopili partnerstvo

Renault groupe Google Cloud

U okviru te saradnje spajaju se iskustvo platforme Google Cloud na polju mašinskog učenja i veštačke inteligencije sa stručnošću Grupe Renault na polju proizvodnje automobila, čime se stvaraju nova industrijska rešenja

Grupa Renault i platforma Google Cloud su krajem prošle nedelje najavili novo industrijsko i tehnološko partnerstvo usmereno na ubrzavanje digitalizacije industrijskog sistema Grupe Renault i prelaska na Industriju 4.0.

Digitalizacija fabrika i razvoj industrijskih rešenja

Doprinos Grupe Renault Industriji 4.0 je već dobro poznat te ona još od 2016. razvija vlastitu digitalnu platformu za povezivanje i objedinjavanje podataka o industriji s 22 lokacije Grupe širom sveta, što čini 76 posto njene proizvodnje vozila, i iz više od 2.500 mašina. Tim novim partnerstvom s platformom Google Cloud, između ostalog, namerava da se optimizuje platforma za upravljanje podacima o industriji koja je u vlasništvu Grupe Renault i kojom ona nezavisno upravlja.

Rešenja i iskustvo platforme Google Cloud na polju pametne analitike, mašinskog učenja i veštačke inteligencije će omogućiti Grupi Renault da unapredi svoj lanac snabdevanja te efikasnost i kvalitet proizvodnje, kao i da ostvarenom uštedom energije smanji efekat na okolinu. Tim oboljšanjima će se podstaći razvoj novih vertikalnih rešenja u automobilskoj industriji.

Razvoj digitalnih veština

Osposobljavanje zaposlenih je još jedan važan deo tog novog partnerstva. Grupa Renault i platforma Google Cloud planiraju da izgrade jedinstveni i fleksibilni program za unapređenje veština timova za procesno inženjerstvo, proizvodnju i IT kroz sastanke s timom Googlea usmerene na saradnju, osposobljavanje i podršku. Cilj tog programa jeste poboljšati kulturu koju pokreću podaci, a koja je ključan deo svakodnevnog profesionalnog života zaposlenih društva Renault, kako u operativnim radnjama, tako i u postupcima donošenja odluka.

‘Ova saradnja je savršen prikaz digitalne strategije Grupe Renault koja se ovde primenjuje na polju industrije. Ovaj ugovor i predanost naših timova za IT, proizvodnju i upravljanje lancem snadbevanja će nam omogućiti da ubrzamo pokretanje našeg plana za Industriju 4.0 osmišljenog radi transformacije i povezivanja naših fabrika i logističkih procesa širom sveta kako bi unapredili standarde uspešnosti. Ovo partnerstvo donosi i značajne koristi za zaposlene Grupe Renault kojima će se osigurati vrhunsko osposobljavanje na polju upravljanja digitalnim podacima’, istakao je José Vicente de los Mozos, direktor odeljenja za proizvodnju i logistiku, član izvršnog odbora Grupe Renault.

‘Inovacije su upisane u DNK automobilske industrije te postoji ogroman potencijal da digitalna tehnologija ostvari značajan uticaj na proizvodnju. Ponosimo se sklapanjem partnerstva s Grupom Renault kojim ćemo im pomoći da počnu revolucionarnu budućnost proizvodnje automobila te da pokrenu novu generaciju izvrsnosti lanca snadbevanja’, dodao je Thomas Kurian, direktor platforme Google Cloud.

autoblog.rs