Skip to content

Čistoća i zdravlje u vremenu COVID-19

Renault u vremenu pandemije Covid-19

Iako se automobili trenutno manje koriste, oni se i dalje moraju održavati kako bi ostali ispravni i sigurni. Istječu li vam ovih dana registracija i osiguranje, nemojte to zanemariti. Na tehnički pregled se može normalno otići, ali uz dodatne mjere opreza dezinfekcije i držanja razmaka.

Ako radite od kuće i ne koristite svoj automobil, nemojte zaboraviti na njega. Pokrećite ga redovno kako bi se motor zagrijao. Također, obzirom da motori s unutarnjim sagorijevanjem nisu dizajnirani za kratka povremena putovanja, napravite malo veći ‘đir’. Idealno je zagrijati ih do pune radne temperature, a to je nemoguće u vožnji do prodavnice.

Provjerite i razinu tečnosti u automobilu, ulje i rashladne tekućine. Nadopunite i spremnik s gorivom nakon dužeg nekorištenja automobila. Stručnjaci, naime, tako savjetuju jer se time usporava brzina kojom gorivo propada zbog oksidacije. Ako vozilo uopće ne koristite, povećajte pritisak u gumama jer će to spriječiti stvaranje ravnih pjega koje se mogu pojaviti kada guma nepomično stoji duže vrijeme.

Automobile i inače treba čistiti kako ne bi postali žarište bakterija, no sada je to još i važnije. Prebrišite unutrašnjost sredstvom za dezinfekciju ruku ili alkoholom, posebice površine koje često dodirujete – volan, ručke, radio, dugmad za klimu, prozore, mjenjač… Pripazite na određene lakirane površine i ne nanosite preagresivne dezificijense, kako ih ne biste uništili. Preporučujemo da napravite antivirusnu dezinfekciju klime i unutrašnjosti vozila koja čisti i dezinficira kompletni klimatizacijski sistem i sistem dovoda zraka.

Čišćenjem se u vozilu i u sistemu dovoda zraka stvara takav higijenski prostor koji onemogućuje stvaranje bakterija i do 6 mjeseci nakon čišćenja. Prema normi EN 14476 u samo 15 minuta eliminira 99,99% svih virusa, uključivši virus SARS-CoV-2 (Covid-19) iz sistema dovoda zraka i unutrašnjosti vozila.

Nadamo se da će vam u ovim vremenima vožnja autom i dalje biti užitak i ritual opuštanja!