Deprecated: The behavior of unparenthesized expressions containing both '.' and '+'/'-' will change in PHP 8: '+'/'-' will take a higher precedence in /home/rfcbihco/public_html/wp-content/plugins/newsletter/includes/module-base.php on line 1222
Veliki servis automobila – na što sve pripaziti? - Bosnia & Herzegovina
Skip to content

Veliki servis automobila – na što sve pripaziti?

Kada se nađete u situaciji da kao mladi vozač morate odraditi vaš prvi veliki servis, na pamet vam padaju deseci pitanja, počevši od toga na kojoj kilometraži obaviti servis, što točno promijeniti, kome prepustiti vaš automobil, pa sve do onog najbitnijeg – koliko će vas to sve koštati. Nažalost, internet je prepun krivih informacija, a najčešće naletite na forume na kojima možete naći po stotine različitih mišljenja od različitih dobnih skupina, dok oni pravi mehaničari informacije skrivaju ko zmija noge. Zbog toga smo odlučili napisati članak gdje ćete moći pročitati osnovne  informacije vezane za veliki servis automobila, ali i za ostale servise koje morate obavljati kako bi vaš ljubimac besprijekorno radio.

Kada odraditi Veliki servis?

Svaka marka automobila ima preporučenu  kilometražu na kojoj se treba odraditi veliki servis automobila, a na nama je da ih poslušamo ili ignoriramo. Ukoliko se odlučite na ignoriranje, onda je pametnije veliki servis automobila odraditi prije preporučene kilometraže, a ne nakon – jer posljedice pucanja remena, zaglave rolica i španera mogu biti jako skupe.

Ako ste drugi ili treći vlasnik automobila koji nije održavan kod ovlaštenog servisa, toplo preporučujemo da tokom manjih servisa zatražite od mehaničara da pregleda stanje remena, španera i rolica, jer njih se najčešće ignorira, a znatno utječu na vozne osobine automobila

Preporučenu kilometražu za veliki servis možete pronaći u servisnoj knjizi vozila. Napominjemo da ta kilometraža može varirati, jer ne mora svaki model automobila unutar jedne marke biti jednak, zbog toga preporučujemo dodatno informiranje kod ovlaštenih servisera.  Ako ste osoba koja ne vozi puno kilometara, onda pažnju morate obratiti na starost automobila, za takve je preporuka svakih pet godina odraditi veliki servis.

Šta tačno promijeniti?

Većina mehaničara pokušati će što više zaraditi na vama, gdje se najčešće nađete u situaciji gdje mijenjate nešto što nije potrebno. Zbog toga ćemo u ovom poglavlju istaknuti one stvari koje se moraju mijenjati tokom velikog servisa automobila.

Razlike između dizelaša i benzinaca nema, veliki servis je jednak za oboje, jedino postoji mala razlika ako auto ima lanac umjesto zupčastog remena.

Ako vaš automobil ima lanac, obavezno mijenjajte: tračni remen, rolice,španer, vodenu pumpu.

Ako vaš automobil ima zupčasti remen, obavezno mijenjajte: zupčasti remen, tračni remen, rolice, špraner, vodenu pumpu.

Osim toga, bitno je uključiti stavke koje se inače odrađuju tokom malog servisa svakih 10.000 do 15.000 kilometara, gdje indikaciju za iste najčešće dobijete na kontrolnoj ploči, a one uključuju:

  • Zamjenu ulja
  • Zamjenu uljnog filtera
  • Zamjenu filtera klime
  • Zamjenu zračnog filtera
  • Zamjenu filtera kabine

Prilikom svake odrade malog servisa izdvojite koju marku više kako bi mehaničar pregledao cijeli automobil, jer nikad ne znate kada će otići dio ovjesa ili neki ležaj kojeg (ako na vrijeme ne promijenimo) za sobom povlači više stvari pa stvara veći trošak.

Ukoliko su vam potrebni rezervni dijelovi za vozilo, za mali ili veliki servis, Reno Shopu u Sarajevu nudi Vam dijelove prve ugradnje po povoljnim cijenama za sve tipove Renault vozila. Na svom lageru trenutno imaju dijelove za sve tipove Renault vozila koji su odmah dostupni. Za više informacija možete ih kontaktirati putem vibera +387 62 09 60 30 ili +387 33 61 10 00, te lično na adresi Porodice Ribar 37. Dostava na području Sarajeva je besplatna, a u druge gradove isporuka se vrši posredstvom kurirske službe uz naplatu usluge.

Sponzoriran članak