Skip to content

Mali servis?! Kada i zbog čega?

mali servis, ulje, filteri

U ovom članku govoriti ćemo o važnosti redovnog servisa zamjene ulja i filtera, te probati odgovoriti na najčešća pitanja koja postavljamo sami sebi. Uraditi mali servis narodski rečeno bi bilo produžiti vijek trajanja svom automobilu, ali ujedno i užitka vožnje svojim limenim ljubimcom.

Svjedoci smo svakodnevnih bombardovanja raznim reklamnim materijalima, a glavna tvrdnja mnogih prodavača je “pa hej nema boljeg proizvođača ulja od ovoga”, a sve s ciljem da vam proda upravo ono što može ponuditi.

Zbog toga, odlučili smo se ukratko ponuditi neke odgovore iz našeg ugla, a pri čemu ne tvrdimo da smo upravu, sami donosite sud o navedenom.

Koliko često ste razmislili o mogućnostima da natočite krivo ulje? Upravo zbog toga je vrlo važno voditi se fabričkim urnekom i preporukama o korištenju motornog ulja za tip motora koji se nalazi u vašem vozilu. Ulje omogućava neometan rad motora i svih njegovih komponenti tako da se ne stvara bespotrebno trenje, ali i pomaže u hlađenju motora. Generalno se dijele u tri vrste ulja, mineralna, polusintetička i sintetička, a koje bi vašem automobilu odgovaralo najbolje bi bilo provjeriti u servisnoj knjižici.

Filter ulja je također, komponenta koju obavezno trebate mijenjati  pri svakom intervalnom servisu, jer on služi za filtriranje ulja od eventualnih metalnih opiljaka koji se mogu stvoriti prilikom rada motora. Dijele se na filtere u obliku kućišta i one koji funkcionišu na bazi uloška u kućištu.

Filter zraka se nerijetko mijenja na svakom drugom “malom servisu”, međutim obzirom na ekonomsku isplativost i prednosti koje nosi njegova zamjena, naša preporuka je da se mijenja pri svakom servisu. Svrha je osigurati čist zrak do motora, a njegovim zaprljanjem motor trpi i slabije sagorijeva. Rekli bismo da bi filter zraka u automobilu predstavljao pluća automobila, pa zbog toga ne treba mnogo razmišljati.

Također, nerijetko zapostavljen je i filter zraka kabine, te nije strano od korisnika automobila čuti pitanja da li ga je uopće nužno mijenjati. Logično složen mozaik, nam kaže da putem otvora za ulazak zraka u kabinu i ventilaciju udišemo zrak u samom automobilu, pa bismo onda vjerovatno trebali posvetiti više pažnje ovim filterima. Cijena filtera kabine nije velika, pa zbog toga ne treba izbjegavati ni njegovu izmjenu. Ugalvnom su papirni filteri, ma da se se usavršavanjem tehnologije, pojavili i drugi tipovi, uglavnom aftermarket.

Da biste osigurali kvalitetan rad motora, pored iznad navedenih filtera potrebno je provjeriti i filtere goriva, te potrebu za njegovom izmjenom. Ne tako davno navedeni filteri su se skoro pa redovno mijenjali uz redovan servis, a unaprijeđenjem vozila, stvarale su se nove generacije filtera koji su se mijenjali na višim pređenim kilometražama. Nije na odmet, pitati svog servisera o potrebi zamjene filtera goriva.

Servisni intervali ovise o tipu vozila i ulja koje se koristi, a grubom podjelom mogli bismo razvrstati periode izmjene i redovnog servisa na 5-7 hiljada, 7-10 hiljada, 10-15 hiljada, te ona ulja koja se mijenjaju nakon 15 hiljada i više pređenih kilometara.

Naša preporuka je voditi računa o prevoženoj kilometraži i ne raditi servise u zadnjoj zoni preporučene izmjene, jer sasvim je sigurno da kvalitet dijelova, atmosferskih uvjeta u našoj okolini i uvjeta vožnje umnogome skraćuju vijek dijelova, pa bi naša preporuka bila da servise radite 15-20% ranije od preporučene kilometraže.