Skip to content

Montaža novih i polovnih guma…

Ako montirate samo dvije nove gume, bez obzira da li su ljetne, zimske ili gume za sve sezone, istraživanja su pokazala da je najsigurnije staviti ih na zadnju osovinu, pošto to daje najbolju bočnu kontrolu posebno u krivinama. Ove činjenice su se pokazale tačnim za sva vozila, uključujući i vozila sa zadnjom vučom, prednjom vučom i pogonom na sva četiri točka.

Logično, možete pomisliti da je najbolje staviti ih na prednje točkove na vozilu sa prednjom vučom, ali to nije slučaj, pošto je bezbjednije imati bolje bočno prijanjanje nazad. Obično možete povratiti kontrolu nad prednjim gumama kad proklizaju otpuštanjem papučice gasa, ali ako se zadnji kraj zanese možete se okrenuti, možda čak i sudariti.

Zadnje gume svakog vozila moraju imati istu ili bolju vuču od prednjih guma da bi pokretljivost i kontrola nad vozilom bila optimalna, posebno pri iznenadnim manevrima.

Većina vozača stavlja dvije nove gume naprijed i vrlo teško im je dokazati da je bolje staviti ih na zadnju osovinu. Ako ne vjerujete nama, možda ćete povjerovati najvećim svjetskim proizvođačima guma:

Michelin u svom priručniku Vodič za profesionalce kaže: “Kada se mjenjaju dva pneumatika, preporučuje se da se novi pneumatici ili oni manje istrošeni montiraju na zadnju osovinu”.

Goodyear : “Kada izaberete par guma za zamjenu iste veličine i konstrukcije kao one koje imate na automobilu, preporučujemo vam da ih stavite na zadnju osovinu. Jedna nova guma trebalo bi da se upari na zadnjoj osovini s gumom koja ima najveću dubinu šare od ostale tri gume.”

Ako vam ni ovo nije dovoljno pogledajte kako se vozilo ponaša u oba slučaja , ili video klip koji slijedi:

 

Iako je zadatak prednjih točkova upravljanje, ubrzavanje i dijelom kočenje ne zaboravite da se koči i zadnjim točkovima. Ako na zadnjim točkovima nisu zimske gume kao na prednjim, vi zapravo onemogućavate zadnje kočnice zbog odsustva prijanjanja. Evo jednog primjera šta se može dogoditi ako imate zimske gume samo na prednjim točkovima.

Krećete se brzinom od 40 km/h po malom snijegu i počinjete da usporavate da bi napravili pun krug. Kada pritisnete kočnicu zimske gume odrađuju posao dajući potrebno prijanjanje koje vam je potrebno da biste usporili. Istovremeno, ljetne gume na zadnjim točkovima mnogo lošije prijanjaju uzrokujući zanošenje zadnjeg kraja vozila. Na malim brzinama možda neće biti štete, ali šta bi se desilo na auto putu?