Skip to content

FOTA: Nova tehnologija ažuriranja na daljinu

Kao što je i ranije bio slučaj, kada je automobilska industrija u pitanju, Renault je izašao iz okvira svakodnevnog i započeo revolucionarni sistem praćenja, kontrole i popravke automobila na daljinu. Kako je u svom intervju izjavio projekt menadžer FOTA-e Edouard, nova tehnologija je pratila razvoj mogućnosti pametnih telefona i nadogradila ih u automobilskoj industriji.

Kako automobili postaju sve povezaniji, oni također postaju okretniji i intuitivniji sa svakom novom generacijom. Kao i pametni telefoni, operativni sistem koji upravlja multimedijalnim ekranom i instrument panelom automobila opremljen je za dobijanje redovnih ažuriranja. To uključuje zakrpe i poboljšanja za sistem zabave u automobilima, a ponekad čak i potpuno nove osobine. Tvornica softvera, entitet u okviru Renault Grupe koja se specijalizirala za softversko inženjerstvo, ozbiljno je razmatrala ovo pitanje. Početkom 2020. godine predstavili su Renaultov FOTA projekt (Firmware-Over-The-Air) pri kojem vozila Renault Group mogu primati udaljena ažuriranja bez dolaska u servis.

FOTA tehnologija je dostupna na brojnim vozilima u Renault postavi (Twingo, Clio, ZOE, Captur, Mégane…) putem multimedijalnog sisema Renault EASY-LINK i olakšava poboljšanje operativnog sistema na vozilu i instalaciju zakrpe. Također, pomaže da se sigurnost vozila zadrži na najvišem mogućem nivou. Ali to nije sve! Sa svim što je urađeno na daljinu, vlasnici automobila više nisu dužni da odvezu svoj auto u ovlašteni servis. Ovo štedi svima puno vremena i daje vlasnicima automobila veći mir. Za proizvođače automobila to znači da će više vozila dobijati ažuriranja nego ranije kada je automobile morao da vidi tehničar. Prema Edouardu, “nova tehnologija znači da će 85% do 90% vozila imati ažuran softver, u odnosu na prethodne nivoe od 60%, u najboljem redu, kroz naše dilere.”

Još jedna prednost: tehnologija je izuzetno diskretna; U stvari, u većini slučajeva, to je potpuno nevidljivo! Razlog je što je FOTA doslovno ‘preko zraka’, preko GSM telefonske mreže. Konkretno, automobili automatski preuzimaju ažuriranja i kada su spremni za aktiviranje, “na multimedijalnom ekranu se prikazuje poruka kada vozač isključi vozilo. On samo mora prihvatiti i ažuriranje može biti urađeno dok više nije u vozilu”, objašnjava Edouard. U suštini, vozač nema nikakve veze sa prihvatanjem ažuriranja, što će, u nekim slučajevima, imobilizirati vozilo na nekoliko minuta.

Edouard dodaje da, “jedan od glavnih aspekta udaljenih ažuriranja je sigurnost. To je komunikacijski kanal koji mora biti zaštićen kako bi se izbjeglo hakiranje podataka” ili čak protiv vozila koje se uzima. FOTA tehnologija za ažuriranja firmvera na Renault vozilima veliku važnost za privatnost vlasnika vozila. Ona je u potpunosti u skladu sa EU Općim propisima o zaštiti podataka (GDPR). To znači da, šta god da se desi, podaci prikupljeni o automobilu se uvijek čuvaju anonimni. Vozači nikada nisu obavezni da obezbijede autentifikaciju.

Ažuriranja FOTA-e pokrivaju velik raspon upotreba unutar vozila. Što se tiče multimedije, na primjer, oni mogu pružiti novi sadržaj i dodatne aplikacije, ili čak poboljšati navigacijsko sučelje čineći ga jednostavnijim za korištenje. Što se tiče sigurnosti automobila, one bi mogle pomoći u optimizaciji ADAS-a i drugih značajki povezanih s vožnjom, kao što su upravljanje upravljačem i kočenje.

Ponekad ažuriranja služe i za poboljšanje operativnog sustava novim značajkama. To je slučaj sa statusom daljinskog punjenja i uslugom zakazivanja, koja je već dostupna na nekoliko vozila u asortimanu Renaulta (Twingo, Clio, ZOE, Captur, Mégane). Platforma koja se koristi za pristup usluzi, koje pomaže u lociranju dostupnih terminala za punjenje u blizini vozila, poboljšano je neobaveznim obavijestima na početku i na kraju ciklusa punjenja. Slično tome, FOTA tehnologija može se koristiti i za značajke kao što su automatsko pretraživanje terminala za punjenje EV-a na dugim putovanjima, prilagodba načina rada MULTI-SENSE, podešavanje raspoloženja svjetla vozila, postavke kratkog rezanja telefona, daljinsko otključavanje aktivirano pametnim telefonom i druge nove funkcije s podrškom za WiFi.

Prošlo je nešto više od godinu dana otkako je prvi put lansiran na Renaultova vozila, a FOTA tehnologija odjeknula je uspjehom, s milijun ažuriranja koja su već obrađena na više od 700.000 vozila.

Izvor: groupe.renault.com