Skip to content

Najprodavaniji automobil u historiji Francuskih automobila

Renault Clio

Proizveden u više od 15 miliona jedinica od lansiranja 1990. godine, Renault Clio je model brojnih superlativa, rangiran kao najprodavaniji francuski automobil svih vremena, prvi automobil koji je dva puta osvojio nagradu za Europski automobil godine, lider u segmentu B u Evropi. Od samog početka, Clio je prepoznat kao mali automobil sa „stvaranjem odličnog vozila“. Osvrnimo se na 29 godina Clio vozila riječima i fotografijama.

RENAULT CLIO 1: Dolazak Clio-a 1990. godine kao zamjena Renault 5 označava prvu revoluciju: od sada su Renault modeli dobili imena ne sa brojevima, već sa imenicama, kako bi ih učinili još pamtljivijim i atraktivnijim. Po lansiranju, Clio je zvanično predstavljen kao „svestrani mali automobil dizajniran i proizveden prema istim strogim kriterijumima kao i veliki automobili“. Između Renaulta 5 i Clia došlo je do jasnog pomaka. Ovaj potez se pokazao uspješnim, jer je Clio bio na vrhu ljestvice prodaje u Francuskoj i osvojio nagradu Europski automobil godine. Prva generacija Clio-a bila je dostupna sa ABS-om, klima uređajem, elektronskim automatskim mjenjačem, alarmom protiv provale, servo upravljačem i električnim ogledalima sa odmrzavanjem. Sa ovim nivoom opreme, Clio je preradio pravilnik u segmentu evropskih gradskih automobila.

RENAULT CLIO 2: Druga generacija Clio modela lansirana je 1998. godine. Novi model je bio sedam centimetara duži za povećanu prostranost i učinio sigurnosnu opremu pristupačnom, a sve verzije su opremljene ABS-om i vazdušnim jastucima. Takođe sa većom udobnošću. Asortiman je proširen tako da svaki kupac može da odabere Clio koji je bio pravi za njih. Clio je takođe bio prvi put dostupan u R.S. verzije, pa čak i sa  V6 motorom.

RENAULT CLIO 3: Treća generacija Clio modela lansirana je 2005. godine. Duži (3.99 m) i prostranij, pomjerao se na viši nivo po kvalitetu i završnoj obradi i opremljen opremom koja je dostojna gore navedenog segmenta, uključujući hands-free startnu karticu, GPS sistem i funkcija regulatora brzine / ograničenja brzine. On je postigao najviše ocjene na aktivnoj i pasivnoj sigurnosti, dostupan sa čak osam vazdušnih jastuka. To je bio prvi automobil u svojoj kategoriji koji je dobio pet zvjezdica na EuroNCAP testovima sudara. To je ujedno i prvi Clio model dostupan u verziji Estate. Sve ove osobine su još jednom priznate Evropskom nagradom za automobil godine.

RENAULT CLIO 4:  Clio-ova priča o uspjehu nastavljena je s dolaskom modela četvrte generacije 2012. godine. Inspiriran konceptnim automobilom DeZir, Clio 4 je bio prvi model s novim vizualnim identitetom Renaultovog asortimana. Sa novim dizajnom pobedničke odlike novog modela su senzualnost i privlačnost.. Bio je opsežnije opremljen, posebno sa R-LINK-om, ugrađenim multimedijalnim tabletom i, zvučnim sistemom “bass reflek”. Takođe je potpuno prihvatio prilagođavanje kroz širok izbor unutrašnjih i spoljašnjih dekorativnih komponenti i četiri različite šeme dizajna enterijera. Tokom svoje karijere, Clio 4 je unaprijeđen novom vrhunskom opremom, uključujući i sistem za parkiranje bez upotrebe ruku, Easy Park Assist. U izuzetnoj prodaji, prodaja Clio-a se povećavala sa svakom novom godinom.

RENAULT CLIO 5:  Otkriven sa početkom 2019. godine. On se nadovezuje na snagu svake od prethodnih četiri generacije, otvarajući novo i vrlo očekivano poglavlje u slavnoj priči. Od Clio 1, on “ima sve prednosti velikog vozila”. On se može pohvaliti tehnologijom koja se nalazi na višim vozilima kao što su Megane i Espace. Čak je opremljen naprednim sistemima za pomoć vozaču koji vode ka prvim koracima autonomne vožnje. Od Clio 2, on je usvojio izuzetno visoke standarde prostranosti i udobnosti. Clio 5 je poslastica za putnike i prtljag. Kao i Clio 3, uvodi novu eru u pogledu kvaliteta materijala i prezentacije. Prava unutrašnja revolucija dovela je do stvaranja Smart Cockpit-a,  u ogromnom 9.3-inčnom multimedijalnom ekranu. Od Clio 4 naslijeđuje snažan dizajn, koji je inspirisao cjelokupan Renaultov asortiman i postao pravi zaštitni znak. Eksterijerski dizajn novog Clio-ja zasnovan je na Clio 4, ali sa izraženijim i snažnijim karakteristikama. Clio-v stil nikada nije bio moderniji! Potpuno novi Renault Clio predstavljen je na Sajmu automobila u Ženevi 2019. godine.

www.renosava.com/