Skip to content

Renault Twingo Z.E. najmanji je francuski strujaš

Renault Twingo Z.E., maleni strujaš A-segmenta, stigao je na tržište, a nudi 270 kilometara dosega…

Twingo Z.E. sedmo je električno vozilo grupe Renault nakon Zoeja, Twizyja, lakih gospodarskih vozila Kangoo Z.E. i Master Z.E., RSM-ove luksuzne limuzine SM3 Z.E. dostupne u Južnoj Koreji i električnog vozila City K-ZE dostupnog u Kini. U klasi malih gradskih automobila, Twingo Z.E. našao se uz bok novom Renaultu ZOE iz B-segmenta.

Nudi bateriju kapaciteta 22 kWh, a litij-ionske ćelije razvijene u suradnji s tvrtkom LG Chem. Ugradnja ove baterije nije utjecala na prostranost i obujam prtljažnika. Toplinsko upravljanje baterijom temelji se na sustavu hlađenja vodom, što je novost u ponudi Renaulta Z.E. Zahvaljujući punjaču Caméléon® koji je Renault razvio za ZOE, bateriju je moguće puniti na svim punionicama izmjeničnom strujom (AC) snage do 22 kW. Aluminijske pregrade, u potpunosti integrirane u strukturu paketa baterija, dodatno jačaju njezinu izdržljivost u slučaju sudara.

Pogonski sklop inačice Z.E. (motor, redukcijski mjenjač i ugrađeni punjač) preuzet je iz Zoeja te je, kao i ostali električni motori Grupe Renault i njezinih partnera, proizveden u tvornici Cléon na zapadu Francuske. Zahvaljujući njemu, ovaj mali gradski automobil odlikuje se prvoklasnom energetskom učinkovitošću.

Vozilo se sastavlja u tvornici u Novom Mestu u Sloveniji – gdje se proizvode sve Twingove inačice– odakle se zatim distribuira diljem Renaultove mreže. Svi Renaultovi prodajni i tehnički timovi u Europi prošli su obuku o posebnim značajkama električnih vozila.

Twingo Z.E. pokreće motor snage 60 kW (82 KS) s trenutačno dostupnim okretnim momentom od 160 Nm. Vozači će uživati u snažnom i tihom ubrzanju čak i pri nižim okretajima. Motor ubrzava do 50 km/h u samo četiri sekunde, dok njegova maksimalna brzina od 135 km/h omogućuje vožnju autocestom.

Po uzoru na model Zoe, Twingo Z.E. posjeduje način rada B koji vozačima omogućuje da odaberu između tri stupnja regenerativnog kočenja čim otpuste pritisak s papučice gasa. Odabirom intenzivnog prikupljanja energije kočenja vozilo značajno usporava. Rezultat toga je brzo punjenje baterije, smanjena potreba za kočenjem i jednostavnija gradska vožnja. Nasuprot tome, način rada kontinuiranog kretanja omogućuje mu da se nastavi kretati kao da je u praznom hodu.

Ugrađeni sustav EASY LINK omogućuje programiranje punjenja u razdoblju najnižih cijena električne energije. Sustav tijekom vožnje prikazuje preostali domet u stvarnom vremenu, a zatražite li, prikazat će i najbliže punionice te njihovu raspoloživost u stvarnom vremenu.

S pomoću aplikacije MY Renault, vozači mogu daljinski nadzirati status baterije te upravljati radom klima-uređaja i grijanja kako bi postigli optimalnu temperaturu putničkog prostora tijekom punjenja i tako očuvali domet svojeg vozila. Vozačima je na raspolaganju i usluga Planiranja rute električnog vozila koja prikazuje željenu rutu zajedno s raspoloživim punionicama.

www.driveteam.hr