Skip to content

Renault polovni modeli koji razbijaju stereotipe

Renault Laguna

Postoje francuski automobili koji imaju lošu reputaciju, što potvrđuje i visoka stopa kvarova, npr. opće poznata “kraljica šlepe”, tj. Laguna II s 1.9 dCi dizelašem, ali lako možete pronaći i izdržljive modele. Ovi automobili imaju dodatnu prednost, jer se mogu kupiti po prilično atraktivnim cijenama.

Renault Clio IV (od 2012)

Clio treće generacije se pokazao kao uspješan model, ali kod četvrte generacije, proizvođač je izjavio da će ovaj automobil biti još bolji u pogledu trajnosti. Naravno, ovdje se mogu dogoditi neki manji problemi sa elektronikom, ali srećom oni obično nisu ozbiljni. Prije svega, poboljšan je 1,5 dCi (K9K) motor i više ne stvara velike probleme kao prije, a sagorijeva simbolične količine goriva.

No, ako želite dobro potrošiti svoj novac, benzinci su mnogo pouzdaniji izbor. Preporučujemo poznati 1,2 motor, ali zanimljiva opcija je i trocilindrični 0,9 turbopunjeni motor. Cijene ovih modela kreću od 10.000 maraka

Renault Megane III (2008-16)

Polovni Renault Megane treće generacije uživa vrlo dobru reputaciju. Treće generacija je možda manje avangardna u pogledu izgleda, ali zapravo je za one koje zanimaju polovni automobili prilično preporučljiva. Među tipičnim problemima Meganea treće generacije, spominju se problemi s kvalitetom u unutrašnjosti. Za svakodnevnu vožnju preporučujemo benzince 1.4 i 1.6 16V.

Dizelski motori? Ovdje već trebate biti na oprezu. Poznati motor 1.5 dCi K9K dolazi u više verzija, u zavisnosti od snage, ubrizgavanja, standarda emisije izduvnih gasova ili prijenosa. Veliki plus je apsolutno pouzdan filter čestica dizel goriva zahvaljujući tehnologiji pete brizgaljke u izduvnoj cijevi. Dakle, ne postoji opasno razblaživanje ulja dizelom (paljenje dodatnim ubrizgavanjem dizela u izduvnom ciklusu), niti kontrolisano čišćenje filtera (PSA rastvor sa dodacima). Da, još uvijek postoje upitnici tokom vijeka ležajeva klipova, ali ako se dogodi da se ležajevi istroše, to je priličan izuzetak. 1.6 dCi / 96 kW Motor R9M, koji se nudi od 2012. godine, zamjenio je stariji 1.9 dCi. Pogon distribucije rješava se lancem i pored toga u njegovoj su izgradnji korišćene brojne nove tehnologije. 2,0 dCi je najbolji dizel u Meganu.

Velika broj oglasa se odnosi upravo na dizelaše. Najpopularnija jedinica u ponudi je 1.5 dCi (90-110 ks) motor. Odlikuje ga vrlo niska potrošnja goriva i prilično dobre performanse. Mnogo je korisnika koji su već prešli 200.000. km , ali po forumima možete pronači i slučajeve koji su nakon 150 000 pređenih kilometara morali zamijeniti motor.

1.6 i 2.0 dizel motore preporučujemo sa čistom savješću (potrebno je samo skratiti interval izmjene ulja sa 30 km, na svakih 15 hiljada km). Cijene Megane III kreću od 8.000 maraka.

Renault Laguna III (2007-15)

Nakon “kraljice šlepe” tj. Lagune II, svaka sljedeća generacija morala je biti izdržljivija od svoje prethodnice. Ipak treba cijeniti ono što je Renault učinio u trećem izdanju Lagune. Pored ovoga, ako uzmete u obzir PR koji je drugu generaciju ocrnio po medijima, ujedno je uticao i na cijene polovnih Laguna treće generacije.

Ovaj model nije imao većih problema. Mehanika, elektronika, trajnost interijera – sve je na znatno višoj razini nego kod prethodnika. Uz navedeno, skoro sve uspješne motore ćete naći u Laguni treće generacije. Osnovni 1.6 motor nije loš, ali najbolje je potražiti benzinac 2.0 (Nissan), koji ne samo da je ekonomičan, već i izuzetno izdržljiv.

Postoji i verzije s 2.0 turbo motorom, koji također ima nekoliko slabih točaka, ali u ovom slučaju to je Renault proizvod. Ako je dizel predlažemo 2.0 motor, koji je dizajniran zajedno s Nissanom. Cijene polovnih Laguna kreću se od 7.000 maraka, što bi trebalo smatrati vrlo atraktivnom ponudom, pogotovo jer cijene rezervnih dijelova nisu skupe, a mehanika vozila nije pretjerano složena.

Izvor: automobili.ba