Skip to content

Renault Truck počinje serijsku proizvodnju električnih kamiona

Renault Trucks electrical

Električni kamioni su sada stvarnost za Renault Trucks, kako s komercijalnog, tako i sa industrijskog stanovišta. U martu 2020. konstruktori trebaju započeti serijsku proizvodnju svojih D i D Wide Z.E. električnih kamiona u pogonu u Blainville-sur-Orneu. Ovo predstavlja presudnu prekretnicu u transformaciji urbane mobilnosti.

Serijska proizvodnja Renault Trucks D i D Wide Z.E. električnih kamiona počinju u tvornici u Normandiji u mjestu Blainville-sur-Orne. Fabrika, koja posluje od 1957. godine, specijalizovana je za proizvodnju vozila srednje težine i kabina za kamione. Dnevno se napravi 240 kabina i sklopi 72 distribucijskih kamiona. Tu se sada također sastavljaju konstrukcijski električni kamioni.

Jedinica posvećena električnim kamionima

Na industrijskoj lokaciji u Blainville-sur-Orne-u postavljeni su razni pogoni za proizvodnju električnih modela. Smješten pored linije za montažu kamiona za distributivni program, na 1.800 m² Z.E. zgrada je sada u potpunosti posvećena tehničkim operacijama vezanim za električna vozila.

Tehnički postupci se izvode uzvodno i nizvodno od Renault Trucks D i D Wide Z.E. prolazeći kroz traku za montažu. Ova zgrada se takođe koristi za skladištenje komponenata; područje za kontrolu temperature posebno je posvećeno skladištenju baterija.

Za proizvodnju električnog kamiona potrebno je 50 sati rada

Proizvodnja započinje tjedan dana prije nego što električni kamioni prođu kroz montažnu liniju, s preliminarnim operacijama izvedenim u okviru Z.E. zgrada. Kvalificirani tehničari sastavljaju različite podsklopove specifične za potpuno električna vozila (pogon, motor, mjenjač, ​​modularni pogonski sklop, itd.). Nakon toga se prevoze do montažne trake kako bi se ugradili na vozilo.

Renault Trucks D i D Wide Z.E. su sastavljeni na istoj liniji kao i ekvivalentni dizel modeli. Na kraju tekuće trake, električni kamioni se vraćaju u Z.E. zgrada za tehničare za izvođenje dodatnih tehničkih operacija i ispitivanja kvaliteta.

Za proizvodnju električnog kamiona potrebno je ukupno 50 sati rada.

Renault Trucks predviđa da će električna vozila do 2025. predstavljati 10% njegovog obima prodaje.

corporate.renault-trucks.com